ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ 3.0

10374468_10153447771044533_4863512160968353359_n

Μένουμε Ευρώπη 1.0 – Ελλάδα 2012

Τον Ιούνιο του 2012, μεταξύ δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και τη στιγμή που οι Ελληνικές Τράπεζες στέρευαν από ευρώ, τα ATM ανεφοδιάζονταν με μυστικές στρατιωτικές πτήσεις -όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων από ευρωπαίους αξιωματούχους- και πλήθος ξένων δημοσιευμάτων και έγκυρων αναλύσεων προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, μία ομάδα φοιτητών στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, από την επικείμενη εθνική καταστροφή διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Πλατεία του Συντάγματος με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να να δεσμεύσουν την κυβέρνηση που θα προέκτυπτε μετά τις εκλογές, αλλά και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και τις επόμενες κυβερνήσεις σε μία αταλάντευτα ευρωπαϊκή πορεία.

Η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», χωρίς να λαμβάνει «θέση αναφορικά με κοινωνικές πολιτικές, οικονομικά προγράμματα, ή διαπραγματευτικές τακτικές» διεκδικούσε το αυτονόητο για την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού: “οι πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις πρέπει να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας».

Μένουμε Ευρώπη 2.0 – Κύπρος 2013

Τον Μάρτιο του 2013 και ενώ η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είχε κοπάσει, η Κύπρος – για ακόμη μία φορά στην Ιστορία της – δοκιμαζόταν. Πολίτες της Κύπρου, συναισθανόμενοι τον εθνικό κίνδυνο, εμπνεόμενοι και σε επικοινωνία με τους Ελλαδίτες διοργανωτές του «Μένουμε Ευρώπη» προχώρησαν σε αντίστοιχη πρωτοβουλία. Στις 8 Απριλίου 2013 διοργανώθηκε στο Μορφωτικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου εκδήλωση με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις από την Κυπριακή πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη».

Μένουμε Ευρώπη 3.0 – Ελλάδα 2015

Τρία χρόνια μετά το Μένουμε Ευρώπη 1.0 το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων έφεραν το Grexit ξανά στο προσκήνιο. Η διαχρονικότητα του μηνύματος «Μένουμε Ευρώπη», η κρισιμότητα των στιγμών αλλά και η μαχητικότητα του καλέσματος από μέρους των διοργανωτών ενέπνευσε και έστειλε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες – πολλές και πολλούς για πρώτη φορά – σε διαδήλωση αυτή τη φορά όχι μόνο στο Σύνταγμα στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις και αγωνιώντας για την Ευρωπαϊκή θέση της χώρας, πέρα και έξω από κόμματα και μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν δύο φορές στο Σύνταγμα σε διάστημα λίγων ημερών για να διασφαλίσουν ότι «Μένουμε Ευρώπη».

Πολλα συγχαρητηρια στους διοργανωτές σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κοσμο που αγκαλιασε τις συγκεντρώσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s