ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ Q&A

477562_196382643817988_1908739569_o (1)

-Tι ακριβώς είναι το «Μένουμε Ευρώπη»;

Δεν είναι κίνημα, πολιτική κίνηση ή κόμμα. Δεν έχει πρόγραμμα ή προτάσεις και λύσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι δουλειά των κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές. Το «Μένουμε Ευρώπη» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους. Και η φωνή αυτή λέει ότι παρά τις διαφορές μας και τις αντιπαραθέσεις μας θέλουμε να διασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας και τη θέση της στη ζώνη του ευρώ.

– Πως δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;

Αρχικά προέκυψε τον Ιούνιο του 2012, (μεταξύ των δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων) από την κοινή ανησυχία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και οργανώθηκε και συντονίστηκε από φίλους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης χάρη στις δυνατότητες του internet. Τον Μάρτιο του 2013, όταν το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου βρέθηκε σε δεινή θέση αξιοποιήθηκε από πολίτες της Κύπρου με αντίστοιχη πρωτοβουλία.  Στο σήμερα, τρία χρόνια μετά το Μένουμε Ευρώπη 1.0 όταν το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων έφεραν το Grexit ξανά στο προσκήνιο, ομάδες πολιτών οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα υιοθετώντας το σύνθημα Μένουμε Ευρώπη.

– Ποιοι είναι οι στόχοι;

Η πρωτοβουλία έχει δυο στόχους. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να στείλουμε ένα μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αλληλεγγύη στον κόσμο και παράλληλα εκτιμούμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις του. Επίσης, θέλουμε να στείλουμε στους πολιτικούς μας το μήνυμα ότι επιθυμούμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας αφορά αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών στη διαχείριση της κρίσης. Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη των αγορών. Στην αρχή αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ελληνικό και μάλιστα με καχυποψία, και με μια ιδιαίτερα επικριτική διάθεση. Όταν το πρόβλημα έγινε εμφανές και σε άλλες χώρες, και πάλι δεν συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και επιχείρησε να στιγματίσει αυτές τις χώρες. Αυτή η πολιτική μας βρίσκει αντίθετους καθώς πλέον είναι εμφανέστατο ότι πρόκειται για πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη»;

Η αρχή μας είναι ότι η ευρωπαϊκή θέση της πατρίδας  αποτελεί εθνικό κεκτημένο και πάνω και πέρα από πολιτικές διαφορές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στη συνδιαμόρφωση της νέας Ευρώπης. Μένουμε Ευρώπη για να την αλλάξουμε.

– Η βασική ιδέα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ. Ανεξαρτήτως κόστους;

Η θέση μας «Μένουμε Ευρώπη» δεν προκύπτει από θρησκευτική προσήλωση. Με βάση ορθολογική ανάλυση όμως, το κόστος αποχώρησης θα είναι πολλαπλάσιο από το κόστος παραμονής στην Ευρωζώνη.

– Πως απαντάτε στους επικριτές της ιδέας σας και σε αυτούς που πιστεύουν ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται για να στηρίξουν τα κόμματα του μνημονίου;

Το «Μένουμε Ευρώπη» δεν στηρίζει ούτε αντιμάχεται κανένα κόμμα. Άλλωστε ο ακομμάτιστος χαρακτήρας και το ξεκάθαρο μήνυμα μας έχουν θετική απήχηση στον κόσμο.

Ως ενεργοί πολίτες λέμε απερίφραστα και απλά ότι θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει την πορείας της ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, γιατί είμαστε πεπεισμένοι οτι αυτό επιτάσσει το συμφέρον όχι μόνο της χώρας αλλά και κάθε πολίτη χωριστά.

– Η πρόσκλησή σας ξεκινάει με την φράση: «Τρεις γενιές Ελλήνων αγωνιστήκαν και πέτυχαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μπορείτε να μας το αναπτύξετε…

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια θεσμικά, πολιτικά και κυρίως οικονομικά προβλήματα. Όμως η γενιά μας δεν έχει ζήσει τον πόλεμο, τη δικτατορία αλλά και την προσπάθεια εδραίωσης της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες του σήμερα και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα όσα με κόπο πέτυχαν οι προηγούμενες γενιές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s