Το διαχρονικό μήνυμα του Μένουμε Ευρώπη

Ήταν το μακρινό 2012 όπου η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν έκρυθμη. Υπήρχε μια πόλωση και ένας αναβρασμός. Η ένταση απεικονιζόταν στις ειδήσεις, στον τύπο, ακόμα και στα οικογενειακά τραπέζια.

Τότε ήμουν διδακτορικός φοιτητής και μαζί με τους φίλους και συμφοιτητές παρακολουθούσαμε τα πολιτικά δρώμενα με αγωνία. Μια ιδέα έπεσε στο τραπέζι, να χρησιμοποιήσουμε το σύγχρονο εργαλείο των σοσιαλ μιντια με σκοπό να παρέμβουμε στο πολιτικό τοπίο με τρόπο δημιουργικό ώστε να αμβλυνθούν οι πολιτικές διαφορές. Έτσι απλά, χωρίς κομματική ταυτότητα και χωρίς πολιτικές βλέψεις ξεκινήσαμε. Το όνομα της πρωτοβουλίας, ‘Μένουμε Ευρώπη΄ δημιουργήθηκε στην πορεία και μάλιστα μέσα από ανταλλαγή μηνυμάτων. Ο Παντελής, ο Μιχαλης και ο Νικόλας ήταν στο facebook group.

Με το Μένουμε Ευρώπη, θέλαμε να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο, ότι παρά τις διαφορετικές οικονομικές προτάσεις για τη λύση της κρίσης, η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς τότε καταλάβαμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και της πόλωσης δεν υπήρχαν αυτονόητα. Αντί να γίνουμε μήνυμα ενότητας, βρεθήκαμε στην διελκυστίνδα των κομματικών και μικροκομματικών διαφορών.

10 χρόνια μετά η δημοσιοοικονομική κρίση είναι παρελθόν. Το Μένουμε Ευρώπη όμως είναι ένα διαχρονικό μήνυμα γιατί προφανώς δεν περιορίζεται σε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Αντιθέτως το μήνυμα του υποδηλώνει κάτι απλό που θα έπρεπε όλοι να συμφωνούμε: θέλουμε μια χώρα όπου ο πολιτικός διάλογος γίνεται με διαφάνεια και με ευπρέπεια, με θεσμούς που λειτουργούν και αλληλοελέγχονται, μια χώρα που επικρατεί ο πλουραλισμός και ο ελεύθερος ανταγωνισμός των ιδεών. Το κυριότερο, θέλουμε μια χώρα που να μην φοβάσαι να μιλήσεις στο τηλέφωνο. Με λίγα λογία θέλουμε μια κανονική χώρα, ευρωπαϊκή.

Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται παράνομες επισυνδέσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, ταυτόχρονα γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ τα ΜΜΕ -μετά τη περίφημη λίστα Πέτσα- χαϊδεύουν την κυβέρνηση και περιθωριοποιούν την όποια κριτική.

Όλα αυτά καταφανώς αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, και του κράτους δικαίου και ενώ θα έπρεπε ο κόσμος να είναι αναστατωμένος, υπάρχει μια όχι και τόσο αθώα σιωπή.

Με τη διαδικτυακή παρουσία του Μένουμε Ευρώπη, θα θέλαμε να σπάσουμε αυτή τη σιωπή.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s