Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τσίπρα και η υπουργοποίηση …Χαϊκάλη θυμίζει τους τελευταίους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Σημίτη με την υπουργοποίηση του Kουλούρη και της κυβέρνησης Σαμάρα με την υπουργοποίηση Ντινοπούλου. Ήταν ανασχηματισμοί εσωτερικής κατανάλωσης. Ο κ. Σημιτης είχε περιορίσει το στίγμα των εκσυγχρονιστών, ο κ. Σαμαράς ήθελε να τονώσει το στίγμα της λαϊκής δεξιάς και ο κ. Τσίπρας καθάρισε την αριστερή πλατφόρμα.

Όλοι οι ανασχηματισμοί είχαν άρωμα προεκλογικό. Πράγματι σταδιακά πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Από το 2010 και μετά σε κάθε προεκλογική περίοδο το δίπολο μνημόνιοαντιμνημόνιο μονοπωλούσε την πολιτική συζήτηση. Στις τελευταίες εκλογές ο αντιμνημονιακός λόγος κυριάρχησε και το ποσοστό αυτό πλέον έχει καταγράφει με το δημοψήφισμα.

Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, ήταν μια συλλογική έκφραση της κοινωνίας, η πρώτη μαζική αντίδραση απέναντι στη πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη που είχε δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα πρέπει να βγούμε στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί. Να μιλήσουμε με τον διπλανό μας, στα καφενεία, στα πανεπιστήμια, στη δουλειά, παντού. Να ζητήσουμε επιτέλους απαντήσεις. Να βάλουμε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας, στα ψευδοδιλήμματα και στα ανυπόστατα σενάρια. Είναι μια μάχη εντός της κοινωνίας που χάθηκε σταδιακά από το 2010, Ζάππειο, Τσολάκογλου, γερμανοτσολιάδες, τότε άρχισαν να ακούγονται όλα αυτά.

Να πούμε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αντίθετα είναι το παραγωγικό μοντέλο που παράγει ελλείμματα. Να απαιτήσουμε ρεαλιστικές προτάσειςμεταρρύθμισης, με έμφαση στο κόστος και στο όφελος. Να συζητήσουμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, για πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων. Να ενημερώσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες της άτακτης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.  Να πάψουν οι γενικότητες και οι ανακρίβειες που έχουν θρέψει το θηρίο του λαϊκισμού.

Η κοινωνία διχάστηκε, και κάποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στο πόνο, και στην δυστυχία των άλλων.  Από τότε μέχρι και σήμερα είναι μια μάχη που χάνουμε και αν την χάσουμε και αυτή τη φορά, ενδεχομένως να μην υπάρχει επομένη.

Αν κάτι κερδίσαμε μέσα από το ευρώ τόσα χρόνια είναι  ότι γίναμε κοσμοπολίτες. Ό,τι ήταν για τους πολλούς απαγορευμένο στις δεκαετίες του 80 και του 90, όπως σπουδές και ταξίδια στο εξωτερικό, επαφή με τις νέες τεχνολογίες, έγινε με το ευρώ προσιτό. Ο ιστορικός μελετητής του μέλλοντος ίσως γράψει ότι δεν ήταν αρκετό.

Αντώνης Κουρουτάκης

Ο Αντώνης Κουρουτάκης είναι ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin), στο πρόγραμμα Human Rights Under Pressure και από τους εμπνευστές του Μένουμε Ευρώπη

Leave a comment